Sport i Las Vegas!
Tillbaka till Reportage

Sport i Las Vegas!

Sport är kanske inte det första som kommer på tals när man diskuterar Las Vegas, men staden har fått ett allt större inflytande på den fronten. Inför säsongen 2017/2018 anslöt Las Vegas Golden Knights till NHL.

Det ryktas nu också om att Las Vegas kan komma att ansluta till MLS, vilket är den amerikanska högstaligan i fotboll. Nedan följer dels information om det rykte som går, men även förslag på lag du kan passa på att se i staden.

Uttalande från MLS och expansion

Tidigare under sommaren släppte MLS ett uttalande angående de rykten som gått gällande att Las Vegas kan bli det nya tillskottet i ligan. 

 “Major League Soccer appreciates the recent interest in securing a future MLS expansion club for Las Vegas. We look forward to speaking with interested ownership groups, Mayor [Carolyn] Goodman and Las Vegas business leaders in the coming months to further understand the potential for Las Vegas as home for an MLS expansion team in the future.”

Det bekräftades redan 2017 att ligan skulle expandera från 24 till 28 lag, men då såg inte den sportsliga delen alls lika lovande ut som idag och den administrativa organisationen missade deadlinen för ansökningen. Det slogs dock fast i våras att en ytterligare utökning kommer ske till 30 lag. Några av de andra städerna som kommer att slåss med Lag Vegas är Sacramento, St Louis, Charlotte, Detroit och Phoenix. En av de senaste städerna som ansluit till MLS är Austin.

Nuvarande situation

Las Vegas har redan ett lag (Las Vegas Lights FC) som spelar i USL, vilket är ligan under MLS, men i USA är det inte möjligt att flyttas upp från en division. Så den kommande expansionen är stadens chans att nå högstaligan. Att staden fått in ett lag som lyckats väl i NHL är dock positivt och det finns en klar potential i staden för att kunna utöka sitt fotbollsintresse. MLS har rent generellt ökat i popularitet runt om i landet, vilket även spelbolagen runt om i världen har hakat på. Det är inte en ovanlig syn att se MLS på en fotboll spelbörs, där även Zlatan Ibrahimovic och hans flytt till landet har hjälpt till med marknadsföringen.

Det pågår redan nu en diskussion om att bygga en ny modern arena där deras nuvarande, Cashman Field, ligger. Vilket skulle kunna hjälpa ytterligare i beslutsprocessen om vilka nya lag som ansluter till MLS. 

Framtiden i Las Vegas 

Det står sedan tidigare klart att baseball-klubben Oakland Raiders flyttar från Kalifornien till Las Vegas från och blir Las Vegas Raiders inför säsongen 20/21. När det gäller Las Vegas Knights har de överträffat alla förväntningar i NHL och gick till final under sin säong, där Nicklas Bäckström och hans Washington Capitals blev för svåra. De gick till slutspel även under den senaste säsongen, men där tog det stopp mot San José Sharks. En av de största stjärnorna i Golden Knights har varit vår stora svenska stjärna, William "Wild Bill" Karlsson.

Det går med andra ord bra för sporten i Las Vegas just nu, så att staden skulle få ett lag i MLS känns inte alls omöjligt i nuläget. Ett beslut om vilka lag som får de sista platserna förväntas ta längre fram i år. Det är inte osannolikt att du kommer kunna besöka både en NHL-, MLS- och MLB-match match under ditt nästa besök i "City of Dreams"