Dricks
Tillbaka till Bra att veta

Dricks

När ska man ge dricks och hur mycket? Vi reder ut begreppen kring dricks i Las Vegas och USA generellt. Här är en lathund kring dricks.

För den som är ovan att resa till USA är det här med dricks alltid ett knepigt område och i Las Vegas finns det så otroligt mycket servicefolk så man hamnar i många dricks-situationer. Vissa svenskar vägrar ge dricks för de tycker systemet är dumt, men det är oerhört ignorant och uppfattas som väldigt otrevligt. Man får helt enkelt ta sedan dit man kommer! Här är en snabb lathund på vanliga dricksbelopp:

Restauranger

15-20% beroende på hur nöjda ni varit med servicen. Ingen eller väldigt liten dricks indikerar att ni varit extremt missnöjda med servicen. För större sällskap läggs ibland en "service charge" på 18% till på notan, då behöver ni inte lägga ytterligare dricks.

Barer

1 dollar per drink. På kasinon är oftast drinkarna gratis så länge man spelar, men glöm för guds skull inte att lämna minst en dollar i dricks till servitrisen! Spelmarker duger också.

Taxi

15%. Extra tillägg för extra service eller tungt baggage.

Valet parking

Det smidigaste sättet att parkera i Las Vegas är oftast Valet Parking, dvs att en person från resorten tar hand om att parkera din bil och kör sedan fram den till dig när du ska åka vidare. Parkeringen är gratis men 2-5 dollar dricks till den som kör fram den är standard. Man kan också ge 2-5 dollar till den som parkerar bilen.

Väskor

När ni checkar in eller ut på hotellet är det kutym att lämna baggaget till "the bellman". Ni får då en biljett och någon bär upp baggaget till ert rum. Man lämnar 1-2 dollar per väska i dricks.

Taxikö-killen

Utanför de flesta resorts finns en ordnad taxikö där taxibilar och taxiåkare matchas ihop i tur och ordning. Den person som vinkar fram en taxi till er (och oftast öppnar taxidörren) förväntas få minst 1 dollar i dricks.

Även i andra sammanhang än de ovan kan det vara på sin plats att dricksa när man tagit del av någon service och då är oftast 1 dollar standardbeloppet, så kom ihåg att alltid ha endollarssedlar med er!